هوش هيجاني مي تواند سبب بهبود و اصلاح فعاليت هاي حرفه اي و کسب مهارت هاي لازم و مطلوب گردد. هوش هيجاني نمي تواند براي داشتن يک زندگي شاد و مرفه هم شرط لازم باشد و هم شرط کافي. شرط لازم هست اما کافي نيست. شناسايي عواطف در خود و ديگران سبب مي شود که کارفرمايان اطلاعات ذي قيمتي را به جريان تعامل با همکاران و مشتريان خود بدست آورند. به کمک توانايي درک و فهم عواطف، ما مي توانيم بفهميم که چه چيزي موجب برانگيختن يا عدم برانگيختگي افراد يا گروه ها مي شود و در نتيجه مي توانيم همکاري بهتري را باديگران برنامه ريزي کنيم. نحوه مديريت عواطف (اداره کردن عواطف درحوزه ديگران) در محيط کار مي تواند تاثير زيادي بر عملکرد و رضايت شغلي افراد داشته باشد (Cherniss,2012).

 

 

 

و در مجموع مهمترين مدل هاي مختلف هوش هيجاني عبارتند از (مختاری پور،30،1389): مدل ماير و سالووي؛ مدل گلمن؛ مدل بار- آن؛ مدل دلويس و هيگس.

 

 


الف : مدل ماير  و سالووي 
مایر و سالووی و کارسو چهار بعد برای هوش هیجانی تشخیص دادند (مختاری پور،1389، 31):
1)    شناسایی هیجان ها در خود و دیگران
2)    كاربرد هيجان ها
3)     توانايي درك و فهم هيجان ها
4)     مديريت هيجان ها

 

 


ب :مدل گلمن  
گلمن مدلي از هوش هيجاني ارائه کرد که بيست و پنج شايستگي را در پنج خوشه جاي داده بود يا به عبارت ديگر مدل هوش هيجاني گلمن داراي 5 حوزه است (مرتضوی، 1391):
1.    حوزه آگاهي شامل آگاهي هيجاني، ارزيابي صحيح از حوزه اعتماد به نفس: حوزه آگاهي محور اصلي هوش هيجاني است. گلمن خودآگاهي را درک عميق و روشن از احساسات و هيجانات و نقاط قوت و ضعف آنها تعريف مي کند.
2.    حوزه کنترلي شامل قابليت اعتماد،وجدان، انطباق پذيري، نو آوري، حوزه کنترلي: کنترل هيجانات به شيوه اي مناسب مهارتي است که بدنبال حوزه آگاهي ايجاد مي شود. اشخاص کارآمد در اين حيطه بهتر مي توانند از هيجانات منفي نظير نااميدي، اضطراب، تحريک پذيري رهايي يابند و در فراز و نشيب هاي زندگي کمتر با مشکل مواجه مي شوند و يا در صورت بروز مشکل به سرعت مي توانند موقعيت مشکل را به شرايط مطلوب باز گردانند. ارسطو بیان می کند: عصباني شدن آسان است. همه مي توانند عصباني شوند . اما عصباني شدن در مقابل شخص صحيح، به ميزان صحيح، در زمان صحيح به طريق صحيح و به دليل صحيح کار آساني نيست.

.
.
.

 

 

 

 

 

 

 

فهرست مطالب
تعریف نظری هوش هیجانی
تعریف عملیاتی هوش هیجانی
 هوش هیجانی 15
2 1 1) مقدمه 16
2 1 2) تعاریف و مفاهیم  هوش هیجانی 16
2 1 3): سیر تحولی  هوش هیجانی 19
2 1 4) اهميت هوش هيجاني 21
2 1 5) رویکردهای متفاوت به هوش هیجانی 22
2 1 6) مدل های هوش هيجاني 23
2 1 7) انواع هوش هیجانی( فردی و اجتماعی) 29
2 1 8) آموزش هوش هیجانی 29
2 1 9) روش های عملی افزایش هوش هیجانی 31
2 1 10) مهارت های هوش هیجانی 32
 پیشینه تحقیقاتی در مورد هوش هیجانی
2 4 1) پیشینه تحقیقات هوش هیجانی در ایران
2 4 2) پیشینه تحقیقات هوش هیجانی در خارج از ایران
منابع